Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 24.04.2024, 13:40

Сайт Нивецької гімназії

Категорії розділу
Дошкільна освіта [11]
Новини [5]
Фінансова звітність [1]
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Жовтень » 13 » Відкриття та освячення пам’ятного знака воїнам УПА та екскурсія на Лайдацьку гору.
19:53
Відкриття та освячення пам’ятного знака воїнам УПА та екскурсія на Лайдацьку гору.

          В рамках відзначення 75-ї річниці створення УПА 10 жовтня 2017 року відбулося освячення пам'ятного знаку провіднику ОУН "Стіжку" в районі урочища "Лайдацька гора".

           Перше місце, яке відвідали наші дев’ятикласники на чолі з Кохтюком Іваном Михайловичем та Петрович Еммою Юріївною – місце загибелі повстанців – Буткевича Пилипа Івановича, на псевдо «Стіжок», Юхна Петра Пилиповича, на псевдо «Трясило». (Повстанські ватажки). І за християнським звичаєм першою прозвучала молитва. За спокій душ полеглих помолився настоятель Свято-Володимирського храму с. Мочулище о. Михайло та всі присутні. Після чого відбулося освячення меморіального хреста загиблим. Згодом до краян звернувся голова районної держадміністрації Петрушко М.П. Він ознайомив присутніх зі статтями Закону України про те, що 2017 рік проголошений роком Української Повстанської Армії.

            Згодом до слова був запрошений відомий краєзнавець-дослідник даної тематики В. Мозоль. Він поділився своїми новими дослідженнями. Ця людина зробила дуже багато, аби ми дізналися все про історію повстанського руху на теренах Дубровиччини. Та найбільш зворушливою була зустріч з родиною Пилипа Буткевича, особливо з сестрою повстанця – Тушич Оленою Іванівною. Родина до цього часу не знала, що насправді трапилося з їхнім братом, дядьком: чи живий, чи загинув. Все ж припускали, що ,можливо, живий, десь за кордоном. І ось скільки часу потрібно було, аби віднайти його… могилу. Їхнє хвилювання було великим і зрозумілим. Особливо тоді, коли пов'язували родинну реліквію-вишитий рушник.

       А потім була, власне, сама Лайдацька гора, зимівник, місце його розташування, схема, розпізнавальні таблички, підземний комплекс споруд…

            Про них розповіла вчитель Кривицької ЗОШ Руда Марія Леонідівна.

         Згодом зазвучала повстанська пісня. Співала крупівська «Берегиня» – щиро й задушевно. А кожен із нас поринув у роздуми…

    Завершилася мандрівка смачним гарячим козацьким кулішем, який був приготовлений працьовитими лісниками. Подяка їм за це!

        Сподіваємося, що дана екскурсія залишить своє враження в серцях вихованців, навчить цінувати людські життя і пам'ять, особливо на фоні теперішніх подій в нашій країні.

               Суверенну Українську державу ми маємо завдяки тим, хто відчайдушно боровся в лавах ОУН-УПА за волю своєї рідної землі, ставив найвищою своєю метою здобуття незалежності України. Ми вклоняємося ветеранам ОУН-УПА за їхню мужність, жертовність, відданість українській справі. Віримо, що разом неодмінно побудуємо дійсно суверенну, вільну від політичних, економічних та духовних загарбників Українську Самостійну Соборну Державу!

 

Переглядів: 594 | Додав: id-end | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту

Авторське право MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz